dissabte, 9 de febrer del 2013

LA FENOLLÀ. El plat propi de Polinyà.



La fenollà es un plat d'aquell temps en què per tal d'alimentar-se calia aprofitar allò que es tenia a mà i molt a mà es tenien els productes del camps com passa amb les lletsons i cama-roges, les rates de marjal, les granotes o les anguiles. A Polinyà es cuina el fenoll.  
 
INGREDIENTS: Una bona quantitat de fenoll, un tros de bacallà i un ou per persona, una grapat de cacau, un grapat d'ametles, uns trossos de pa dur, uns quants dents d'all i herbes i espècies al gust ( o el que popularment es coneix com mescleta)
El fenoll es una herba que caldrà arreplegar pels camps quan encara es tendra; normalment a hivern. Últimament, amb el poc que plou, és més difícil trobar-ne. És una de les complicacions del plat: has d'anar a passejar pel terme a buscar-ne, no es pot comprar a les botigues. S'ha d'arreplegar una bona quantitat perquè quan la bullim baixarà prou el seu volum.
El primer a fer és triar i netejar el fenoll, cuidant que cap altra herba es mescle. Després el posarem a bullir en aigua. Quan estiga bullint canviarem l'aigua. El fenoll és herba dolça, de la família de l'anís. Si no li canviem l'aigua quedaria massa dolç. Depenent de gustos hi ha qui en deixa un poca, no la canvia tota. Canviada l'aigua deixarem coure el fenoll a foc més bé suau.


Mentres fregirem uns trossos de bacallà, prèviament dessalat. En el mateix oli fregirem unes quants dents d'all, ametles i cacau i per últim uns trossos de pa, que fregit sequet s’amerarà de tots els aromes deixats a l'oli i ens servirà per espesseir un poc el líquid de la fenollà.  El pa, els alls, el cacau i ametles el posarem en un morter i ho picarem ben picat.

Avançada la cocció del fenoll, afegirem la picada, julivert i especies al gust (o la famosa mescleta de l'allipebre) i ho mesclarem bé. Després afegirem els trossos de bacallà i ho deixarem coure tot a foc molt suau per que es mesclen els sabors.


Finalment, poc per servir, deixa caure un ou (trencat es clar) dins la fenollà per que es faça amb el gust de la fenollà. Sols queda servir i disfrutar una meravella de la cuina popular. En cada plat cal posar una ració de fenoll un tros de bacallà  i un ou.

Nota: Com en tota cuina popular podem trobar variacions depenent dels gustos de la cuinera i els comensals. Hi ha qui li agrada el gust dolç del fenoll i no canvia tota l'aigua; hi ha qui no posa pa i el que fa es passar per l'oli un poc de farina, deixant-la fregir però poc; hi ha qui sols posa cacau, o sols ametla.; algunes persones prefereixen utilitzar bacallà fet a llesques; hi ha cases que també fan fregir una nyora. I per suposat la llista de les herbes i especies a incloure es molt personal, així com la quantitat. Personalment mai han de tapar les especies el sabor del plat, més bé passar desapercebudes.
  
Eduard J. Gay

Fenollà  preparada. Bon profit!!

1 comentari: