diumenge, 28 de juliol del 2013

EL MOLÍ DE MONSALVA, POLINYÀ DE XÚQUER.

El Molí en 1998. 
Diu la veu popular que el Molí de Monsalvà “ni para ni va, quan te aigua no te gra”. Ara està parat, completament parat.
Era el moli de la Baronia de Corbera i part de l’edifici es remuntaria al segls XIV quan es va constituir. Va pasar a mans privades amb les desamortitzacions del segle XIX i va estar en funcionament sembla que fins a finals dels anys seixanta principis dels setanta. Després quedaria tancat.
Al mes d’octubre de 1998 unes persones em comentaren que les havien passat per allí i les portes del molí estaven de bat a bat. Anàrem un grupet de persones a fer una ullada i aprofitarem per fer algunes fotografies. Havien forçat  les portes, fet alguna foguera per allí dins i alguna que altra trastada. Férem algunes fotos i provarem a bloquejar la porta. Era cap de setmana i el dilluns vaig parlar amb Victor Llombart qui localitzà al propietari. No tardaren en pegar una altra trompà i altra vegada cap a dins a fer mal. A la fi recorde que es va aconseguir parar la cosa però ja s’havia fet prou de mal; objectes i mobiliari que hi havia la primera vegada que anàrem va desaparèixer prompte. Però el molí estava allí.
Queda gran part de la maquinaria, quasi tot fusta i penjada del sostre. La pantanada havia fet molt de mal en tota la part inferior.
El Moli en 2007, en acabar l'Escola Taller
El fets despertaren l’interès d’algunes persones i feren una oferta de compra al propietari/propietaris (no recorden si era un o una mes d’un). Tenien un projecte per a l’edifici. Algunes persones contactaren en membres de la mancomunitat per manifestar-los que un edifici com eixe devia estar en mans públiques. Feren gestions. En març de l’any 2003 es feu efectiva. El preu aconseguit fou superior al de l’oferta privada. L’edifici quedava en mans públiques. Calia tancar-lo, cosa que es va fer d’immediat i vore que es feia amb ell.
Comentaris, idees projectes,... acabaren fent-se realitat en una Escola Taller que començà l’any 2005 i acabà en juny de 2007. L’objectiu era formar a 40 joves desocupats a l’hora que fer alguna cosa al Molí de Monsalvà per conservar-lo.
En eixe temps i procés no vaig estar per allí ni vaig anar a vore que es feia. En juny, acabada l’Escola Taller, vingueren a preguntar-me si tenia alguna cosa sobre el lloc o l’edifici que poguera formar part d’una exposició. Vaig oferir les fotos del 24 d’octubre de 1998 i alguns paper i objectes que salvarem de la crema i estan guardat en dependències de l’arxiu municipal. Em va resultar estrany que no volgueren les fotos i si la resta del material. Sempre queda bé mostrar com estava i com ha quedat.
Estava convidat a l’acte de final de taller preparat per mostrar el treball. Per fora vaig vore un magnífic treball d’organització i jardineria. També l’edifici per fora lluïa molt bé. La sorpresa m’esperava dins. No quedava quasi res de tot el que havia vist del molí. Vaig fer per parlar amb la persona que m’havia vingut a preguntar i li vaig preguntar on havien guardat tota la maquinaria. La contestació em va deixar.... Simplement ho havien tret tot i li havien pegat foc.
Veritat o no fou possible comprovar-ho perquè a qui preguntava o no contestava, o donava evasives. De totes formes no hi havia solució.
Queden les pedres del molí i part de la seua estructura de maquinaria però tot el conjunt de màquines i tubs de fusta penjats del sostre ja no hi son. És cert que conservar-ho haguera sigut més feina, més inversió.... però.... ¿tant molis d’eixe tipus tenim? (teniem, millor dit). Ara en conec un semblant, molt més gran però semblant. Està a Valencia ciutat, al poblats marítims, ara és Museu de l’arròs i us el recomane. Alumnes del Politècnic el varen restaurar i ara el posen en funcionament; al menys les dues visites organitzades que he fet allí ens han possat algunes parts en marxa un moment.
Segurament al projecte de l'Escola Taller no hi havia res de restaurar maquinaria. El resultat del treball fou en edifici en molt bones condicions, mostrant totes les fases de construcció per al que ha pasat l'edifici, un espai buit utilitzable per a moltes coses. Al Terrey un jardí amb ponts, un estany, ... molt xulo. 
Però això no s'ha cuidat. De fet no s'han posat d'acord a la Mancomunitat que fer amb el Molí, o millor que fer al Molí; dos coses molt diferents.
Ara el Molí de Monsalvà esta parat. Completament parat. Allí està l’edifici, de moment en bon estat; amb un treball ben fet, del que exceptuaria la part de destrucció de restes. Algú pot ser no estarà d’acord amb mi; ho entenc. Sols queda recordar. I punt. Al menys ens queden les fotos d’aquell 24 d’octubre de 1998 que vull compartir amb tots vosaltres.
Algunes persones majors a les que les he ensenyat recorden quan anaven a moldre dacsa i  arròs, i recorden als qui allí vivien i anècdotes que els han passat.

Ara que? De moment esperar. La situació no dona per a inversions en patrimoni. De moment deixar créixer l’herba i somniar en que eixe edifici acabe tenint una bona utilitat, com les vuit fanecades que té al voltant i tots els veïns de la Ribera pugam disfrutar-ho. 

FOTOS DEL MOLÍ EN 1998






















FOTOS DEL MOLÍ EN ACABAR L'ESCOLA TALLER EN 2007









 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada